Mese, mese mátka – Ártalmasak-e a rémmesék?

A gyermekmesék tele vannak ijesztő, félelmetes alakokkal, mint a boszorkány, hétfejű sárkány és ha nem is félelmetesek az alakok, de a történetek sokszor tele vannak horrorfilmbe illő jelenetekkel. Vajon árthat ez a gyermek lelkének?

A pszichológusok véleménye szerint nem, sőt, a mesék igen fontos szerepet játszanak a gyermekek életében, hiszen a gyermek a meséken keresztül kapa az első fontos információkat a világról. A mesék mindegyikének van ugyanis tanulsága, amelyek fontos üzeneteket hordoznak a felnőttek világával kapcsolatban a gyermekek számára is emészthető formában.

Szintén fontos, hogy a mesék többségénél az elején deklarálják, hogy a helyszín egy távoli (az Óperencián és Üveghegyen túli) helyszín, tehát elég távol ahhoz, hogy a gyermek biztonságban érezze magát.

Ha a szülő mesél a gyermeknek, az nagyon pozitív hatással lehet a szülő-gyermek kapcsolatra. A mese végeztével, ha a gyermek igényli, beszélgessünk el vele a hallottakról, segítsünk neki megérteni, mi is a mese tanulsága.

Nagyon fontos, hogy a mesét ne csak a tévén keresztül kapják, hiszen ott készen kapja a vizuális ingereket, így nem tudja ő elképzelni a mese alakjait, úgy, ahogy a fantáziája diktálja. A gyermek mentális fejlődése szempontjából fontos, hogy legyen lehetősége maga megalkotni a fejében mesevilágot.

A női meddőség hormonális okai – 1. rész

A női terméketlenségnek sokféle oka lehet, melyek között vannak lelki eredetűek, de terméketlenséget okozhatnak fizikai, illetve hormonális problémák is.Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 22. hét

Babád már 420 gramm körül van és 27-28 cm. A lány babáknál kialakul a méh, a petefészkek és a hüvely, a fiúknál pedig a herék leszállnak a hasüregből a herezacskó felé.