Mese, mese mátka – Ártalmasak-e a rémmesék?

A gyermekmesék tele vannak ijesztő, félelmetes alakokkal, mint a boszorkány, hétfejű sárkány és ha nem is félelmetesek az alakok, de a történetek sokszor tele vannak horrorfilmbe illő jelenetekkel. Vajon árthat ez a gyermek lelkének?

A pszichológusok véleménye szerint nem, sőt, a mesék igen fontos szerepet játszanak a gyermekek életében, hiszen a gyermek a meséken keresztül kapa az első fontos információkat a világról. A mesék mindegyikének van ugyanis tanulsága, amelyek fontos üzeneteket hordoznak a felnőttek világával kapcsolatban a gyermekek számára is emészthető formában.

Szintén fontos, hogy a mesék többségénél az elején deklarálják, hogy a helyszín egy távoli (az Óperencián és Üveghegyen túli) helyszín, tehát elég távol ahhoz, hogy a gyermek biztonságban érezze magát.

Ha a szülő mesél a gyermeknek, az nagyon pozitív hatással lehet a szülő-gyermek kapcsolatra. A mese végeztével, ha a gyermek igényli, beszélgessünk el vele a hallottakról, segítsünk neki megérteni, mi is a mese tanulsága.

Nagyon fontos, hogy a mesét ne csak a tévén keresztül kapják, hiszen ott készen kapja a vizuális ingereket, így nem tudja ő elképzelni a mese alakjait, úgy, ahogy a fantáziája diktálja. A gyermek mentális fejlődése szempontjából fontos, hogy legyen lehetősége maga megalkotni a fejében mesevilágot.

Fejlődési mérföldkövek: Négykézláb

Amikor a babád négykézláb mászik, ezzel rengeteget segít, hogy az izmai eléggé megerősödjenek a későbbi járáshoz és egyben ez jelenti az első lehetőséget számára, hogy saját magától felfedezze a világot. Ilyenkor először csak megpróbál egyensúlyban maradni a kezén és a térdein. Aztán lassan rájön, hogy kell előre hátra kimozdulni ebből a testhelyzetből a térdei elmozdításával. [...]Készségfejlesztő játékötletek 3 hónapos kor alatt

Hogyan fejleszd babád képességeit játékokkal 3 hónapos kor alatt