Tanulási nehézségek gyermekkorban

Napjainkban egyre több gyermek küzd tanulási nehézséggel és magatartászavarral. Ez a kisiskolás korosztály 4-6 százalékát, azon belül is túlnyomórészt a fiúkat érinti.

Egyre több szülő szembesül azzal, hogy gyermeke valamelyik tárgyból vagy tárgyakból nem tud lépést tartani a társaival, nem tud megülni az iskolapadban, nehezen illeszkedik be, és nem vagy csak részben tud megfelelni az iskolában vele szemben támasztott követelményeknek. Ilyen esetekben beszélhetünk tanulási nehézségekről.

Kiváltó okok

A tanulási zavaroknak kétféle (testi –lelki) kiváltó oka lehet. A lelki zavarnak valamilyen hirtelen kiváltó oka van például a család felbomlása, súlyos betegség stb. Ezek egyértelműen pszichés eredetűek. A testi tényezőkhöz pedig a beiskolázás kezdetétől fennálló problémák sorolhatók. Ezeknél nagy valószínűséggel az agy biológiai érésében valamifajta gát, funkciózavar következett be, aminek következtében a két agyfélteke közötti kommunikáció egyensúlya megbomlik, nehézkessé válik.

Milyen formái vannak?

Diszlexia – az olvasás zavara

A gyerek hiányosan ismeri fel a betűket és a szavakat. Gyakran társul beszédfejlődési, valamint írás- és számolászavarral.

Hogyan lehet felismerni?

 • Kihagyja a beszédben a hangokat, írásban a betűket.
 • A hangokat és a szavakat torzítja, szótagbetoldással képezi, felcseréli.
 • Lassan vagy fordított irányban olvas.
 • Nem emlékszik az elolvasott szöveg tartalmára.
 • Az olvasás szorongással tölti el, nem szereti. (kifogásokat keres, hogy ne kelljen a kötelező olvasmányt elolvasni.

Diszgráfia – az írás zavara

Helyesírási készség és a szavak betűzésének zavarát jelenti. Ezeknél a gyerekeknél kifejezetten hátrányos, ha az angol nyelvterületről átvett szóképolvasási módszerrel tanulnak, mert ha nem tudnak szótagolni, helyesen írni sem képesek megtanulni.

Hogyan lehet felismerni?

 • Nehezen fog neki az írásnak.
 • Összekeveri a kis- és nagybetűket.
 • Nem tudja megkülönböztetni a rövid és hosszú magánhangzókat és a finomabb árnyalatú kettős mássalhangzókat.
 • Az írástól szorong, ezért nem oldja meg az írásbeli házi feladatokat.

Dyscalculia – a számolás zavara

Általában az írási és olvasási zavarhoz társulva jelentkezik, de bizonyos esetekben izoláltan is előfordulhat.

Hogyan lehet felismerni?

 • Nehézséget jelent a számszimbólumok jelentésének megértése és felismerése.
 • Nehezen érti meg a számok egymáshoz való viszonyát.
 • Nehezen fogja fel az alapvető számtani műveleteket.

Ne dugjuk homokba a fejünket!

Nagyon fontos, hogy minél hamarabb felismerjük, azon belül is belássuk, hogy gyermekünknek problémája van. A belássuk és elismerjük azért nagyon lényeges, mert sok szülő ugyan tisztába van vele, hogy valami nem stimmel, de nem akar tudomást venni róla. A helyzet ezzel csak rosszabb lesz, hiszen idővel, sokkal nehezebb kezelni a kialakult betegséget.

Az Egyesült Államokban kidolgozták az 5-7 éves óvodás és kisiskolás gyermekek számára a MSSST-t (Meeting Street School Screening Test). A teszt arra szolgál, hogy időben kiszűrje a tanulási zavarok kialakulásáért felelős részképességi hiányokat. Ennek a magyar változatát dr. Zsoldos Mária és dr. Sarkady Kamilla dolgozta ki. A szűrő verbális és non-verbális feladatokból áll. Méri a szenzomotoros rendszer alapját képező motoros készséget, a vizuo-perceptuo-motoros készséget és nyelvi készséget.

Mit lehet tenni!

Ma már szerencsére a tudomány olyan szintre fejlődött, hogy nem is teljes mértékben, de elég jó százalékkal már tudja gyógyítani a betegségeket, köztük is a tanulási problémákat.

Egészséges életmód

Kutatások megfigyelték, hogy a tanulási gondok hátterében gyakran az alacsony vércukorszínt áll. Ugyanakkor kimutatták, hogy komoly viselkedési és koncentrációs zavarokat okozhatnak gyerekeknél az étellel-itallal elfogyasztott adalékanyagok. Ezen kívül a megfelelő ásvány és vitaminanyag pótlás sem elengedhetetlen, hiszen a gyerekek körében aggasztóan gyakori a vashiány, ami már egyéves korra kialakulhat, később pedig súlyos tanulási és viselkedési zavarokhoz vezethet – állítják a Pediatrics c. gyermekgyógyászati szaklapban megjelent cikk szerzői. Ezért nem árt törekednünk, hogy gyermekünk egészségesen és táplálóan étkezzen.

Játékos mozgás

A mozgás szintén jótékony hatással lehet a tanulási nehézségekre. A játékos, mozgásos feladatokkal kialakított testi és agyi egyensúly következtében a tanulási képességeken lévő feszültség csökken vagy megszűnik, valamint a feladathoz való viszonyulás jelentősen javul. A mozgással egyéb testi problémákat is ki lehet küszöbölni. Kevesen tudják, hogy ha a nyakcsigolyáknál fellép valamelyik kisízület blokkja, az reflexesen szédülést, fejfájást, memóriazavarokat, koncentrációs problémákat, tanulási nehézségeket válthat ki.

Mi segíti az embrió megtapadását?

Akár spontás sikerül teherbe esned, akár lombik kezelés keretében ültetik vissza az embriót, bizonyára sokat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mit tehetsz te annak érdekében, hogy az embrió könyebben megtapadjon. Rengeteg dolog van, ami növeli a megtapadás esélyét, ezeket szedtük itt csokorba.Hogyan növelheted a teherbeesés esélyét

Sok nő várja hónapról hónapra, gyakran évekig, hogy teherbe essen, mégsem jön össze. A legtöbbször nem szervi ok áll a háttérben, nincs orvosi magyarázata az elmaradt gyermekáldásnak, ilyenkor jöhet jól néhány teherbeesési praktika.