Tanulási nehézségek gyermekkorban

Napjainkban egyre több gyermek küzd tanulási nehézséggel és magatartászavarral. Ez a kisiskolás korosztály 4-6 százalékát, azon belül is túlnyomórészt a fiúkat érinti.

Egyre több szülő szembesül azzal, hogy gyermeke valamelyik tárgyból vagy tárgyakból nem tud lépést tartani a társaival, nem tud megülni az iskolapadban, nehezen illeszkedik be, és nem vagy csak részben tud megfelelni az iskolában vele szemben támasztott követelményeknek. Ilyen esetekben beszélhetünk tanulási nehézségekről.

Kiváltó okok

A tanulási zavaroknak kétféle (testi –lelki) kiváltó oka lehet. A lelki zavarnak valamilyen hirtelen kiváltó oka van például a család felbomlása, súlyos betegség stb. Ezek egyértelműen pszichés eredetűek. A testi tényezőkhöz pedig a beiskolázás kezdetétől fennálló problémák sorolhatók. Ezeknél nagy valószínűséggel az agy biológiai érésében valamifajta gát, funkciózavar következett be, aminek következtében a két agyfélteke közötti kommunikáció egyensúlya megbomlik, nehézkessé válik.

Milyen formái vannak?

Diszlexia – az olvasás zavara

A gyerek hiányosan ismeri fel a betűket és a szavakat. Gyakran társul beszédfejlődési, valamint írás- és számolászavarral.

Hogyan lehet felismerni?

 • Kihagyja a beszédben a hangokat, írásban a betűket.
 • A hangokat és a szavakat torzítja, szótagbetoldással képezi, felcseréli.
 • Lassan vagy fordított irányban olvas.
 • Nem emlékszik az elolvasott szöveg tartalmára.
 • Az olvasás szorongással tölti el, nem szereti. (kifogásokat keres, hogy ne kelljen a kötelező olvasmányt elolvasni.

Diszgráfia – az írás zavara

Helyesírási készség és a szavak betűzésének zavarát jelenti. Ezeknél a gyerekeknél kifejezetten hátrányos, ha az angol nyelvterületről átvett szóképolvasási módszerrel tanulnak, mert ha nem tudnak szótagolni, helyesen írni sem képesek megtanulni.

Hogyan lehet felismerni?

 • Nehezen fog neki az írásnak.
 • Összekeveri a kis- és nagybetűket.
 • Nem tudja megkülönböztetni a rövid és hosszú magánhangzókat és a finomabb árnyalatú kettős mássalhangzókat.
 • Az írástól szorong, ezért nem oldja meg az írásbeli házi feladatokat.

Dyscalculia – a számolás zavara

Általában az írási és olvasási zavarhoz társulva jelentkezik, de bizonyos esetekben izoláltan is előfordulhat.

Hogyan lehet felismerni?

 • Nehézséget jelent a számszimbólumok jelentésének megértése és felismerése.
 • Nehezen érti meg a számok egymáshoz való viszonyát.
 • Nehezen fogja fel az alapvető számtani műveleteket.

Ne dugjuk homokba a fejünket!

Nagyon fontos, hogy minél hamarabb felismerjük, azon belül is belássuk, hogy gyermekünknek problémája van. A belássuk és elismerjük azért nagyon lényeges, mert sok szülő ugyan tisztába van vele, hogy valami nem stimmel, de nem akar tudomást venni róla. A helyzet ezzel csak rosszabb lesz, hiszen idővel, sokkal nehezebb kezelni a kialakult betegséget.

Az Egyesült Államokban kidolgozták az 5-7 éves óvodás és kisiskolás gyermekek számára a MSSST-t (Meeting Street School Screening Test). A teszt arra szolgál, hogy időben kiszűrje a tanulási zavarok kialakulásáért felelős részképességi hiányokat. Ennek a magyar változatát dr. Zsoldos Mária és dr. Sarkady Kamilla dolgozta ki. A szűrő verbális és non-verbális feladatokból áll. Méri a szenzomotoros rendszer alapját képező motoros készséget, a vizuo-perceptuo-motoros készséget és nyelvi készséget.

Mit lehet tenni!

Ma már szerencsére a tudomány olyan szintre fejlődött, hogy nem is teljes mértékben, de elég jó százalékkal már tudja gyógyítani a betegségeket, köztük is a tanulási problémákat.

Egészséges életmód

Kutatások megfigyelték, hogy a tanulási gondok hátterében gyakran az alacsony vércukorszínt áll. Ugyanakkor kimutatták, hogy komoly viselkedési és koncentrációs zavarokat okozhatnak gyerekeknél az étellel-itallal elfogyasztott adalékanyagok. Ezen kívül a megfelelő ásvány és vitaminanyag pótlás sem elengedhetetlen, hiszen a gyerekek körében aggasztóan gyakori a vashiány, ami már egyéves korra kialakulhat, később pedig súlyos tanulási és viselkedési zavarokhoz vezethet – állítják a Pediatrics c. gyermekgyógyászati szaklapban megjelent cikk szerzői. Ezért nem árt törekednünk, hogy gyermekünk egészségesen és táplálóan étkezzen.

Játékos mozgás

A mozgás szintén jótékony hatással lehet a tanulási nehézségekre. A játékos, mozgásos feladatokkal kialakított testi és agyi egyensúly következtében a tanulási képességeken lévő feszültség csökken vagy megszűnik, valamint a feladathoz való viszonyulás jelentősen javul. A mozgással egyéb testi problémákat is ki lehet küszöbölni. Kevesen tudják, hogy ha a nyakcsigolyáknál fellép valamelyik kisízület blokkja, az reflexesen szédülést, fejfájást, memóriazavarokat, koncentrációs problémákat, tanulási nehézségeket válthat ki.

Vizelettartási problémák a terhesség alatt

Némileg különböző okokból, de a vizelettartási problémák a terhesség alatt az első és harmadik trimeszter során is igen jellemzőek. Lehet azonban enyhíteni a kellemetlen tüneteket.Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 13. hét

Lassan vége az első trimeszternek. A következő néhány hétben könnyűnek érezheted a terhességet, energikusabb és éberebb leszel, jókat tudsz aludni és szinte minden tevékenységet el tudsz végezni.