Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 23. hét

Hétről hétre

Baba

A baba már meghaladja a fél kilót. Körmei végleges állapotukra fejlődtek, bőre azonban még mindig ráncos, de a pihék már kezdenek sötétedni. Kialakul a meconium, a magzatszurok, vagyis a kicsi széklete. A pici folyamatosan és egyre erősebben mozgatja az izmait.

Mama

Ettől a héttől kezdve méhed összehúzódásait is érezheted már. A méh simaizomzata akkor is végez ciklikus összehúzódásokat, amikor nem vagy terhes, de ez terhesség alatt a magzat növekedésével egyre erősebben jelentkezik. A méhed ezzel tulajdonképpen felkészül a szülésre. Ezeket az összehúzódásokat Braxton Hicks kontrakcióknak nevezik, nem különösebben fájdalmasak, a menstruációs görcsökhöz hasonlóak. A stressz vagy egy fárasztó nap gyakrabban kiválthatja, de a szeretkezés után is gyakoriak. Ne aggódj ezek az összehúzódások nincsenek hatással a babára. Azonban ha túl fájdalmasnak érzed, vagy egy óra alatt 4-5 összehúzódást is tapasztalsz, mindenképen beszélj az orvosoddal, mert ez akár koraszülésre is utalhat.

A magnézium segíthet ellazulni a méh izomzatának, ezért fontos a megfelelő mennyiség bevitele. A vas pont az ellenkezőjét okozza, fokozza az izom összehúzódást, viszont vasra is nagy szükséged van a vérképzéshez. Jelszó, mint mindig, a kiegyensúlyozott étrend.

Papa

Segíts párodnak, amiben tudsz, hogy minél kevesebb dolog miatt kelljen aggódnia. A stressz kerülése a méhösszehúzódások megjelenésével különösen fontossá válik.

Jóga gyakorlatok a terhesség alatt – Első trimeszter 1.

A cikk első részében bemutatunk néhány jóga gyakorlatot, amelyet bátran végezhetsz a terhesség első trimeszterében.Miért van szükséged folsavra?

Mi is az a folsav? A folsav vízben oldódó vitamin, a B-vitamincsoport tagja, egyéb nevei B9 vitamin vagy M vitamin. Miért kell pótolni egy terhes nőnél a folsavat? Egyrészt, mert még változatos étrend mellett is nehéz a terhesség korai szakaszában a megnövekedett folsav igény pótlása, másrészt egy terhes nőnél ennek hiánya nagyon súlyos következményekkel járhat [...]