Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 23. hét

Hétről hétre

Baba

A baba már meghaladja a fél kilót. Körmei végleges állapotukra fejlődtek, bőre azonban még mindig ráncos, de a pihék már kezdenek sötétedni. Kialakul a meconium, a magzatszurok, vagyis a kicsi széklete. A pici folyamatosan és egyre erősebben mozgatja az izmait.

Mama

Ettől a héttől kezdve méhed összehúzódásait is érezheted már. A méh simaizomzata akkor is végez ciklikus összehúzódásokat, amikor nem vagy terhes, de ez terhesség alatt a magzat növekedésével egyre erősebben jelentkezik. A méhed ezzel tulajdonképpen felkészül a szülésre. Ezeket az összehúzódásokat Braxton Hicks kontrakcióknak nevezik, nem különösebben fájdalmasak, a menstruációs görcsökhöz hasonlóak. A stressz vagy egy fárasztó nap gyakrabban kiválthatja, de a szeretkezés után is gyakoriak. Ne aggódj ezek az összehúzódások nincsenek hatással a babára. Azonban ha túl fájdalmasnak érzed, vagy egy óra alatt 4-5 összehúzódást is tapasztalsz, mindenképen beszélj az orvosoddal, mert ez akár koraszülésre is utalhat.

A magnézium segíthet ellazulni a méh izomzatának, ezért fontos a megfelelő mennyiség bevitele. A vas pont az ellenkezőjét okozza, fokozza az izom összehúzódást, viszont vasra is nagy szükséged van a vérképzéshez. Jelszó, mint mindig, a kiegyensúlyozott étrend.

Papa

Segíts párodnak, amiben tudsz, hogy minél kevesebb dolog miatt kelljen aggódnia. A stressz kerülése a méhösszehúzódások megjelenésével különösen fontossá válik.

10 csodálatos újszülöttkori reflex

Az újszülöttkori reflexek némelyike a túlélést szolgálja, mint például a kereső reflex, mások az emberi társadalomban való túlélést szolgálják, mint például a Moro-reflex. Megint más reflexek, például a fogó reflex a mama és a baba közötti kötődést erősíti.A mozgás fejlődése

A baba mozgásának a fejlődése életének első napjaival elkezdődik, hiszen minden karmozdulat, lábemelés, fejfordítás mind azt szolgálja, hogy a kicsi izmai fejlődjenek és később alkalmassá tegyék a járásra. Az első hetekben a baba csak eszik, alszik, sír, viselkedése, beleértve a mozgást is lényegében kizárólag ösztönös elemekből áll. Azonban már ekkor is jelentős fejlődésen megy át [...]