Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 23. hét

Hétről hétre

Baba

A baba már meghaladja a fél kilót. Körmei végleges állapotukra fejlődtek, bőre azonban még mindig ráncos, de a pihék már kezdenek sötétedni. Kialakul a meconium, a magzatszurok, vagyis a kicsi széklete. A pici folyamatosan és egyre erősebben mozgatja az izmait.

Mama

Ettől a héttől kezdve méhed összehúzódásait is érezheted már. A méh simaizomzata akkor is végez ciklikus összehúzódásokat, amikor nem vagy terhes, de ez terhesség alatt a magzat növekedésével egyre erősebben jelentkezik. A méhed ezzel tulajdonképpen felkészül a szülésre. Ezeket az összehúzódásokat Braxton Hicks kontrakcióknak nevezik, nem különösebben fájdalmasak, a menstruációs görcsökhöz hasonlóak. A stressz vagy egy fárasztó nap gyakrabban kiválthatja, de a szeretkezés után is gyakoriak. Ne aggódj ezek az összehúzódások nincsenek hatással a babára. Azonban ha túl fájdalmasnak érzed, vagy egy óra alatt 4-5 összehúzódást is tapasztalsz, mindenképen beszélj az orvosoddal, mert ez akár koraszülésre is utalhat.

A magnézium segíthet ellazulni a méh izomzatának, ezért fontos a megfelelő mennyiség bevitele. A vas pont az ellenkezőjét okozza, fokozza az izom összehúzódást, viszont vasra is nagy szükséged van a vérképzéshez. Jelszó, mint mindig, a kiegyensúlyozott étrend.

Papa

Segíts párodnak, amiben tudsz, hogy minél kevesebb dolog miatt kelljen aggódnia. A stressz kerülése a méhösszehúzódások megjelenésével különösen fontossá válik.

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 9. hét

A pici hossza a 9. hétre eléri a 13-17 mm-t, súlya az 1 grammot. Folytatódik a csontosodás és az agya is rohamos fejlődésnek indul. Kialakul a szem és a szemhéj, megjelennek a fül kagylóvonalai.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 29. hét

Lassan a baba is felkészül a születésre. Már elég jól képes szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörösvértesteket kezd termelni.