Gyermekkori betegségek – Lázgörcs

A lázgörcs (eclampsia febrilis) általában a lázas megbetegedések kezdeti szakaszában (első 24 órában) jelentkezik. A testhőmérséklet hirtelen megemelkedésével az izmok rángatni kezdenek, majd görcsössé válnak. A csecsemő háta megfeszül, néhány másodpercre elvesztheti az eszméletét, szeme fennakad, arca elkékülhet, vagy elszürkülhet, szájából habos nyál folyhat. Ezen tünetek hasonlítanak egy epilepsziás rohamra, azonban a lázgörcs az epilepsziával ellentétben kizárólag lázas állapotban jelentkezik.

Ez a rendkívül ijesztő, ám az esetek többségében ártalmatlan, magától elmúló betegség csak kisebb gyermekekre jellemző. Általában 1-3 éves gyermekeknél jelentkezik, de akár 4-5 hónapos kortól 5 éves korig is megfigyelhető. Ebben az életkorban körülbelül a kicsik 2-4%-át érinti; 30%-uknál vissza is térhet a roham. Fiúgyermekeknél gyakoribb, mint lányoknál.

Kimenetel

A közhiedelemmel ellentétben a lázgörcs semmilyen következménnyel, szövődménnyel nem jár. Nem okoz agysérülést és nem növeli az epilepszia kialakulásának kockázatát. A lázgörcs valódi kockázta maga a görcsös állapot, ezért kell nagyon vigyázni, hogy a gyerek ne harapja el a nyelvét, illetve a légutak szabadon maradjanak.

Teendők
Gyermek betegségek - Lázgörcs
A legfontosabb (egyben a legnehezebb, főleg első szülőknek) dolog, hogy higgadtnak kell maradni, hiszen csak így lehet biztosítani a gyermek számára megfelelő biztonságot.

A lázgörcs észlelésekor biztosítani kell a gyermek szabad légútjait, és biztonságos helyre kell fektetni, hogy ne sérüljön meg. Ruházatát célszerű meglazítani, amennyire lehetséges, kitakarni, ezzel könnyítve a hőleadást. A görcs, bármennyire is ijesztő, általában pár perc alatt spontán szűnik. Ne legyenek a környezetében kemény tárgyak, nehogy megsérüljön a görcs alatt, lefogni azonban nem szabad, mert azzal a csonttörést kockáztatjuk.

A lázat semmiképpen ne próbáld meg gyógyszerrel csillapítani. Az eszméletlen és/vagy görcsölő gyermek szájába tilos gyógyszert tenni, mert az a légutakba kerülve fulladást idézhet elő! Lázcsillapításra ilyenkor kúp javasolt, illetve állott vizes borogatással csökkented a testhőmérsékletet.

Mikor kell orvost hívni?

Ha első alkalommal jelentkezik a lázgörcs, mindenképen hívj orvost, hiszen a görcs hátterében más betegségek is állhatnak, ezeket pedig csak egy orvos tudja bizonyosan kizárni. Azért is fontos, hogy higgadt maradj, hogy a görcs alatt meg tudd figyelni a gyermekedet – pontosan milyen tünetek jelentkeztek, mennyi ideig tartott a roham. Ezek az információk később az orvos számára fontosak lehetnek.

Magzatmozgások a terhesség alatt

Te is szeretnéd tudni, mit is jelent a kisbabád mozgása, mekkora a jelentősége a mozdulatok mennyiségének, a helyének, jellegének? Aggódsz néha, hogy szerinted keveset vagy éppen túl sokat ficánkol? Túl piciket mozdul, vagy kiszakítja a hasfaladat?Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 39. hét

Most már bármelyik pillanatban szülhetsz, így fontos, hogy figyeld a tested jelzéseit. Persze nem szabad túlzásba vinni és pánikolni.