Tippek kólikás babák megnyugtatásához

Mit is jelent a sírás

A babák számos ok miatt sírhatnak (éhesek, magányosak, büfizniük kell, félnek vagy valami nyomasztja őket). A babasírás valódi okának felismerése eleinte komoly kihívás lehet, de ha egyszer ráérzel, hogy miért sír a pici, sokkal könnyebbnek fogod érezni a szülői szerepet. Sok szülő állítja, hogy a baba három hetes korára már megértik a gyermeksírását.

Honnan tudhatom, hogy a baba kólikás?

A baba számára a születés és az azt követő néhány hét mentálisan igen intenzív élményt jelent, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az anyaméh kiszámítható és védett világát elhagyva, egészen új ingerek érik a picit, míg az anyaméhben megszokott érzések, hangok lassan a múlt homályába vesznek. Éppen ezért a legtöbb, a baba megnyugtatását célzó technika az anyaméh érzetét próbálja kelteni. A pólyázás, ringatás, ölelés simogatás mind az anyaméhben megszokott, kellemes emlékeket próbálják előidézni a baba számára. Ezek a módszerek a legtöbb esetben segítenek, hiszen a baba az ismerős érzésektől lenyugszik.Van azonban, amikor semmi nem segít és a szülők legnagyobb igyekezete ellenére sem nyugszik meg a baba és állandósulnak a sírógörcsök. Lehet, hogy a baba kólikás.
Kólikás babák megnyugtatása
Mik a jellemzői a kólikának:

  • A kólikás sírás általában 2-3 hetes kor körül kezdődik és eltart a baba 3-4 hónapos koráig.
  • A kólikás babák sírása éles, mintha komoly fájdalmaik lennének.
  • A sírás gyakran evés közben, vagy közvetlenül az után kezdődik és este rosszabbnak tűnik a helyzet.
  • A kólikás sírások között a baba amúgy egészségesnek és elégedettnek tűnik.

Mi okozza?

Az elmúlt évtizedekben számos dologgal próbálták magyarázni a jelenséget, azonban ezek közül ezidáig egyik sem nyert bizonyítást. Sok szülő gondolja, hogy a háttérben gyomor vagy bél panaszok állhatnak, hiszen étkezés után jelentkezik, azonban ennek ellentmond, hogy a kólikás sírógörcsök nem jönnek elő minden étkezés után, általában csak az esti etetések után tapasztalható. Valószínűbb, hogy a hasfájás nem oka, hanem következménye a kólikának, hiszen a görcsös sírás során sok levegőt nyelhet a pici, aminek következtében kellemetlenül felpuffadhat a pocakja. A kólika oka inkább mentális eredetű lehet, talán az anyaméhbe való visszavágyás érzése erősödik fel ilyenkor, nem tudni, a picik sajnos nem tudnak beszámolni az érzéseikről.

Ha először hallod a ‘kólikás’ kifejezést, talán ijesztőnek találod, mintha valami komoly betegségről lenne szó, holott a kólikás babák többnyire teljesen egészségesek, rendesen gyarapodnak, szemmel láthatóan nincsen semmi egészségügyi oka a sírógörcseiknek. A kólika tulajdonképen nem is betegség, inkább egy jelenség, amit a legtöbb szülő maga is testközelből megfigyelhet a saját csemetéjén, ha eljön az idő.

Mit tehetek?

Mivel a pontos kiváltó okok nem ismertek, így biztos módszer sincsen a kólikás sírógörcsök enyhítésére. A legjobb, ha a babád mellett maradsz, ha rátör a sírás és próbálod megnyugtatni. Gyakorlatilag minden klasszikus módszert érdemes kipróbálni, ringatás, ölelés, simogatás, de beszélhetsz is hozzá, mert sokszor az is megnyugtatja. A melledre is teheted, így érzi és hallja a szíved dobogását, ami nyugtatólag hat. Sokan ilyenkor beteszik az autóba és kocsikáznak a picivel egy keveset, ugyanis sok babát megnyugtat az autó monoton dörmögő zúgása. Azonban a babát minden esetben, még a legrövidebb útra is csak megfelelő babaülésben szabad elvinni. Ha egyik módszer sem használ, akkor se keseredj el, vigasztaljon, hogy a kólikától a babádnak semmi baja nem lesz és idővel magától elmúlik.

Baba receptek (13-36 hónap) – 1. rész

Baba receptek 13-36 hónapos babák számáraLaktózérzékenység (tejcukor-érzékenység)

A laktózérzékenység egy klinikai tünetegyüttes, amit egy vagy több béltraktushoz kapcsolódó tünet előfordulása jelez (pl: hasi fájdalom, hasmenés) laktóz tartalmú étel fogyasztása után.