Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 14. hét

Hétről hétre

Baba

A baba szervezete lassan elkezd saját magától működni. Folyamatosan belekortyol a magzatvízbe, ami végighalad az emésztési rendszeren és a pici vizeletet is ürít már ekkor. Már a légzést is gyakorolja és magzatvizet lélegzik be, hogy a tüdeje is fejlődésnek induljon. A magzatvíz három óránként teljesen megújul. Azt tudjuk, hogy részben a baba vizeletéből áll, de azt ma még nem tudjuk biztosan, hogy hol keletkezik ez a csodálatos folyadék.

A baba hossza eléri a 12 cm-t, súlya az 50 grammot. Az izmai és ízületei fejlettségének köszönhetően már képes a teljes testét mozgatni.

Mama

A hormonális változások már külső jeleket is mutatnak, aminek a nagy része a bőrön jelentkezik. Mellbimbóid udvara, illetve anyajegyeid sötétebbek lesznek és megjelenthet egy csík is a hasad közepén, ami azonban a terhességet követően általában elmúlik. Továbbra is fontos, hogy sok nyers zöldséget, gyümölcsöt egyél. Ha valamit nagyon kívánsz, arra valószínűleg szüksége van a szervezetednek. A vitamin kiegészítés is ajánlott a terhesség teljes ideje alatt.

Papa

Ahogy a mama jobban érzi magát, Te is úgy érezheted, hogy kicsit visszatért a régi önmagához. A második trimeszter első pár hete sok szülő számára az átmeneti nyugalom időszakát jelenti.

Problémák a terhesség alatt – székrekedés

A székrekedés nem csak a terhesség alatt fordul elő rendszeresen, de egy kismama számára a terhesség alatt jelentkező egyéb problémák miatt talán még kellemetlenebb.Lombik bébi program a kulisszák mögött – milyen a jó embrió?

Azoknál a pároknál, ahol természetes módon nem jön a baba, a lombik eljárás jelenthet kiutat. Mi alapján döntik el, mely megtermékenyített embriók a legalkalmasabbak a visszaültetésre?