Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 14. hét

Hétről hétre

Baba

A baba szervezete lassan elkezd saját magától működni. Folyamatosan belekortyol a magzatvízbe, ami végighalad az emésztési rendszeren és a pici vizeletet is ürít már ekkor. Már a légzést is gyakorolja és magzatvizet lélegzik be, hogy a tüdeje is fejlődésnek induljon. A magzatvíz három óránként teljesen megújul. Azt tudjuk, hogy részben a baba vizeletéből áll, de azt ma még nem tudjuk biztosan, hogy hol keletkezik ez a csodálatos folyadék.

A baba hossza eléri a 12 cm-t, súlya az 50 grammot. Az izmai és ízületei fejlettségének köszönhetően már képes a teljes testét mozgatni.

Mama

A hormonális változások már külső jeleket is mutatnak, aminek a nagy része a bőrön jelentkezik. Mellbimbóid udvara, illetve anyajegyeid sötétebbek lesznek és megjelenthet egy csík is a hasad közepén, ami azonban a terhességet követően általában elmúlik. Továbbra is fontos, hogy sok nyers zöldséget, gyümölcsöt egyél. Ha valamit nagyon kívánsz, arra valószínűleg szüksége van a szervezetednek. A vitamin kiegészítés is ajánlott a terhesség teljes ideje alatt.

Papa

Ahogy a mama jobban érzi magát, Te is úgy érezheted, hogy kicsit visszatért a régi önmagához. A második trimeszter első pár hete sok szülő számára az átmeneti nyugalom időszakát jelenti.

A gyermek fejlődése 1-5 éves korig

Minden gyermek más és más-más ütemben is fejlődnek, de azért van néhány jól azonosítható fejlődési lépcsőfok, amelyeken a gyermekek végighaladnak. Ha a saját gyermekednél némi eltérrést tapasztalsz az itt leírtakhoz képest, nem kell rögtön aggódnod. Figyeld figyelemmel a gyermek fejlődését és próbáld mindig a korának megfelelő játékokkal stimulálni.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 36. hét

A legtöbb baba ekkorra már befordult fejjel lefelé, de kb. 4 százalékuk farfekvéses marad. Bizonyos tornagyakorlatokkal és orvosod segítségével a farfekvéses babák néha megfordíthatóak még a szülés előtt.