Lázcsillapítási módszerek gyerekeknek

Lázas, nem lázas? Mikor beszélünk lázról egy gyermeknél és hogyan csillapítható a láz?

37-38 C közötti hőmérséklet esetén hőemelkedésről beszélünk, de a lázgörcsre hajlamos gyerek esetén a 37,5 C hőmérséklet már lázra utal, és el kell kezdeni a lázcsillapítását. Kimondott lázas állapotról akkor beszélünk, ha a gyermek hőmérséklete a 38 C-ot eléri, illetve meghaladja.

A láz tünetei

  • kipirult arc
  • csillogó szem
  • meleg tapintatú bőr
  • száraz bőr
  • száraz cserepes ajkak
  • lepedékes nyelv
  • izzadás
  • hidegrázás
  • verejtékezés

Lázcsillapítási eljárások

Fizikális lázcsillapítás

A lázcsillapítást ezzel a módszerrel is elkezdhetjük, illetve a gyógyszeres lázcsillapítás kiegészítője lehet. Formái a hűtőborogatás illetve a hűtőfürdő. 38 C feletti láznál a hűtőborogatás a következők szerint történhet. Langyos vizes ruhát helyezhetjük a 2 csuklóra és a 2 bokára, valamint a törzsre vagy csak a mellkasra. 4 db pelenkára vagy törölközőre lesz szükségünk. Az egyiket állott vagy hideg vízbe mártjuk majd kicsavarva és megfelelő nagyságúra hajtva a másik ruhára helyezzük. Ezek után a kettőt egyszerre helyezzük a gyerekre úgy, hogy a száraz ruha tovább érjen, mint a nedves. A hólyagot a száraz ruhával védjük a felfázás ellen.

A másik két ruha a csere lesz, mert a borogatást 10-15 percenként cserélgetni kell, de ha hamarabb szükséges akkor cseréljük le azt. A borogatás végeztével a gyereket töröljük szárazra, bőrét bekenhetjük, vagy hintőporozhatjuk és öltöztessük fel meleg ruhába. Mérjük ismételten meg a hőmérsékletét és fektessük le.

39 C felett ajánlatos a hűtőfürdő alkalmazása. A fürdőkádba engedjünk a gyerek testhőmérsékletének megfelelő vizet és ültessük bele a gyermeket. A fürdővíz hőmérsékletét hidegvíz hozzáadásával csökkentsük 30-28-26 C-ra. A hideg vizet a gyermek elkerülésével engedjük a kádba. A fürdés 5-10 percnél tovább ne tartson. Fürdés után a gyermeket töröljük szárazra, öltöztessük fel és fektessük le. A hőmérsékletét szintén ellenőrizzük visszaméréssel. Ha a hőmérséklet nem csökkent, akkor hidegborogatást tehetünk a gyerekre.

Gyógyszeres lázcsillapítás

Egyes lázcsillapítók vény nélkül is kaphatók de nagyon fontos a javasolt adagolás betartása. A megfelelő lázcsillapító készítményekkel kapcsolatban mindig kérd ki a gyermekorvos vagy gyógyszerész véleményét. Minden lázas gyereknél nagyon fontos a folyadék pótlás. Gyakran kis mennyiségekkel ittasuk a gyereket, illetve ha szopik, gyakran tegyük a mellre.

Készségfejlesztő játékötletek 3 hónapos kor alatt

Hogyan fejleszd babád képességeit játékokkal 3 hónapos kor alattKészségfejlesztő gyakorlatok gyerekeknek

Ha gyermekeddel a közös szabadidő tartalmas eltöltéséhez keresel ötleteket, minden bizonnyal hasznosnak fogod találni az alábbi gyűjteményt.