Sportolás a terhesség alatt

Folytatható-e a sportolás a terhesség alatt? Árthat-e a babának, ha kismama sportol a terhesség alatt.

Általánosságban elmondható, hogy ha a sportolás során olyan célt tűzöl ki magad elé, amit nem terhesen könnyedén teljesítesz, akkor az terhesen is vállalható. Persze nem kötelező sportolni a terhesség alatt, de a rendszeres testmozgás mindenképpen javítja az általános közérzetet, ami pozitív.

Új sportot viszont semmiképpen ne kezd el a terhesség alatt, csak a már korábban is gyakorolt testmozgást folytasd. Az úszás, kocogás, séta kifejezetten remek testmozgások, amik mértékkel folytatva nem terhelik meg a szervezetet. Az úszásnál azonban arra mindenképpen figyelj, hogy a víz ne legyen túl hideg, ugyanis ez görcsöt okozhat. Még egy dologra érdemes figyelni az úszásnál: az uszodák vize sajnos nem minden esetben eléggé tiszta, ami az érzékeny nőknél növelheti pl. a gombás fertőzést veszélyét. Ezért az orvosod lehet, hogy azt fogja tanácsolni, hogy különösen az első 12 hét során kerüld az uszodai úszást.

Az extrém sportok természetesen nem javasoltak, hiszen ezek olyan megterhelésnek tehetik ki a kismama testét, ami ártalmas lehet a babának, ráadásul a terhesség miatti kisebb erőnlét és fizikai tűrőképesség növelheti a sérülés kockázatát. Szintén kerülni kell az olyan sportokat, ahol nagy erőkifejtésre van szükség.

Ha sportolás közben bármi furcsát, nem megszokottat érzel, azonnal hagyd abba és haladéktalanul beszélj az orvosoddal.

Fejlődési mérföldkövek: Hallás

Az egészséges babák már a méhen belül rendelkeznek a hallás képességével. Igazán fontos szerephez azonban a születés után jut az érzékelés ezen formája, hiszen a hallás révén hatalmas mennyiségű információt gyűjt be a kicsi az őt körülvevő világból. Ez nagyban elősegíti az agy egészséges fejlődését, és áttételesen hatással van a fizikai fejlődés mérföldköveinek elérésére is, [...]Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 12. hét

A fáradtság és a rosszullétek csökkenőben vannak a legtöbb nő esetében. A hasad is elkezd nőni. A méhlepény lassan átveszi a hormontermelés szerepét, ezzel a vetélés kockázata is jelentősen lecsökken.