Szűrővizsgálatok a terhesség alatt

Az első vizsgálat

Az első vizsgálat célja, a kismama általános állapotának felmérése, a korábbi betegségek, illetve a leendő apa egészségügyi múltjának feltérképezése. Megállapítja a szülők vércsoportját, felméri a kismama életvitelét, illetve kiszámolja a szülés várható időpontját. A nőgyógyászati vizsgálat keretében a manuális vizsgálat mellett rákszűrésre, hüvelyváladék-kenet laborvizsgálatára és ultrahangvizsgálatra is sor kerül. Ezek mellett sor kerül fogászati, belgyógyászati és EKG-vizsgálatra is.

Az orvosi vizsgálat arra is kiterjed, hogy a szülők családjában volt-e bármilyen, bizonyítottan genetikai eredetű betegség vagy elváltozás. Az orvosnak szintén fontos tudnia, hogy kismama nem fogyaszt-e kábítószert, alkoholt, esetleg fenyegeti-e valamilyen környezeti ártalom. Ha ezek közül bármelyik fennáll, minden esetben genetikai tanácsadóba kell irányítania a kismamát. A genetikai tanácsadó felkeresése indokolt többszöri vetélés esetén is, illetve akkor is, ha a kismama elmúlt 35 éves, vagy ha a leendő szülők közeli rokoni kapcsolatban állnak egymással.

Ultrahang

Az ultrahangos vizsgálat veszélytelen, többször is sor kerül rá a terhesség folyamán. Az elv, hogy az ultrahang a test különböző keménységű rétegeiről másképen verődik vissza, így a visszaverődő hanghullámokat felfogva, azokat képernyőre vetítve láthatóvá válik a méhben fejlődő magzat.

A vizsgálat által meghatározható a magzat kora és méretei, kiszűrhetőek a látható rendellenességek, meghatározható a méhlepény helye és állapota, kimutatható az ikerterhesség, illetve az esetleges rendellenességek a kismama szervezetében, valamint pontosan rögzíthető a magzat és a méhlepény helye, magzatvízvizsgálat előtt.

Rubeola

A legtöbb ember immunis a rubeolával szemben, mert vagy be lett oltva korábban a betegség ellen, vagy már átesett rajta. Ártalmatlan gyermekbetegség, de a terhesség elő három hónapjában veszélyessé válhat. Mivel a terhesség időtartama alatt még védőoltás sem adható, tanácsos azt kérni azoknak, akik még nem estek át a fertőzésen.

Hepatitis B

A Hepatitis-B vizsgálatát minden terhes nőnél elvégzik, hiszen bárki lehet hordozó a saját tudta nélkül. A betegség hatására a magzat mája súlyosan károsodhat. FONTOS: A vizsgálat eredménye legyen a kismamánál a szüléskor, másképp megkezdik a baba gyógykezelését a Hepatitis-B ellen.

Szifilisz

Ez a szexuális úton terjedő betegség igen ritka napjainkban de ha a kismama szifiliszes és nem kezelik a terhesség alatt, súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatnál de a kicsi akár bele is halhat. A vérteszt néha fals pozitív eredményt adhat mert a szifiliszt okozó baktériumot nehéz megkülönböztetni egy másik nem szexuális úton terjedő betegségtől. Fertőzés esetén antibiotikumos kezelést kap a kismama.

AFP-vizsgálat

A terhesség 16. hetében végzik, az anyai vérből. Az AFP (alfafetoprotein) olyan, a magzat májában termelődő fehérje, melynek az anya vérében levő magas koncentrációja jelezheti bizonyos eltérések – velőcsőzáródási rendellenesség, nyitott gerinc – meglétét. Magas AFP-érték nemcsak e rendellenességek, de ikerterhesség, vetélés, vagy bizonyos anyai betegségek esetén is előfordulhat, ezért ilyen esetekben további vizsgálatok szükségesek. Alacsony AFP-szint más rendellenességek, pl. Down-kór meglétére utalhat.

Amniocentézis

Az amniocentézis vagy magzatvízcsapolás lényege, hogy állandó ultrahangos ellenőrzés mellett az anya hasfalán keresztül bevezetett vékony tű segítségével mintát vesznek a magzatvízből. Az amniocentézissel nyert magzatvízben található sejtek magzati eredetűek, tehát ebből biztosan megállapíthatók bizonyos kromoszóma-rendellenességek (pl. vérzékenység, anyagcserezavarok, enzimhiányok).

Az amniocentézist a terhesség 10. hete után, leggyakrabban a 16-18. héten végzik. A vizsgálat legnagyobb kockázata a spontán vetélés (0,5-l%), elvégzése mégis csak indokolt esetben tanácsos: ha az AFP-vizsgálat eredménye a normálistól eltérő értéket mutat, ha az anya elmúlt 35 éves, illetve ha már van kromoszóma-rendellenességgel (pl. Down-kór, cisztás fibrózis) vagy egyéb fogyatékkal született gyermek a családban. A vizsgálat eredménye kb. három hét alatt készül el.

Chorionbiopszia (CVS)

A chorionbiopszia a magzatburok bolyhaiból (chorionok) történő mintavételt jelent. A vizsgálatot a 9-11. hetekben lehet elvégezni, amely lehetőséget ad bizonyos magzati eltérések felismerésére. Az eljárást vagy az amniocentézishez hasonló módon végzik, a hasfalon át, vékony tű segítségével, vagy a hüvelyen és a méhnyakon keresztül bevezetett, vékony műanyag katéterrel. A chorionbiopszia kockázattal valamivel nagyobb, mint az amniocentézisé (1,5%). A vizsgálat eredményét attól függően, szükség van-e a levett sejtek tenyésztésére, 2 nappal vagy 2-3 héttel később lehet megtudni.

Trofoblasztbiopszia

A terhesség 9. hetében végezhető el a trofoblasztbiopszia, de ennél a vizsgálatnál a vetélés kockázata elég magas, 5% körüli, ezért csak genetikai elváltozások alapos gyanúja esetén kerül rá sor.

Toxoplazmózis

A toxoplazma fertőzést okozó parazita szaporodása csak macskákban zajlik, de hordozó lehet bármilyen melegvérű állat, akár az ember is. A toxoplazmózis egészséges embernél nem okoz tüneteket, azonban a fertőzést okozó parazita átjuthat a méhlepényen és megfertőzheti a magzatot. Minél korábban lép fel a terhesség során, annál súlyosabb következményei lehetnek, ezért fontos a mielőbbi szűrés, ideális esetben még a terhesség előtt.

Kardiotokográfiás (CTG) vizsgálat

Az ultrahangon alapuló műszer olyan érzékeny, hogy a 10-12 hetes embrió szívének lüktetését is érzékeli és a szívmozgásokkal egyidejűleg hangjeleket ad. Ez a hang fizikai úton létrejött zörej, nem a baba szívhangja felerősítve.

Horoszkóp – Bak

A Bak jegyében született gyermek – horoszkópBemutatkozás

Szerencsés vagyok, mert nagycsaládban nőttem fel, boldog feleség és háromgyerekes anya vagyok. A hétköznapokban a “hobbimnak élek”, matematika-kémia-informatika szakos tanárnő vagyok egy általános iskolában. Jelenlegi osztályom nyolcadikos.
Ezekben a cikkekben a mindennapi életemben felmerülő kérdéseket, problémákat és az általam talált megoldásokat szeretném megosztani az olvasókkal.