Szűrővizsgálatok a terhesség alatt

Az első vizsgálat

Az első vizsgálat célja, a kismama általános állapotának felmérése, a korábbi betegségek, illetve a leendő apa egészségügyi múltjának feltérképezése. Megállapítja a szülők vércsoportját, felméri a kismama életvitelét, illetve kiszámolja a szülés várható időpontját. A nőgyógyászati vizsgálat keretében a manuális vizsgálat mellett rákszűrésre, hüvelyváladék-kenet laborvizsgálatára és ultrahangvizsgálatra is sor kerül. Ezek mellett sor kerül fogászati, belgyógyászati és EKG-vizsgálatra is.

Az orvosi vizsgálat arra is kiterjed, hogy a szülők családjában volt-e bármilyen, bizonyítottan genetikai eredetű betegség vagy elváltozás. Az orvosnak szintén fontos tudnia, hogy kismama nem fogyaszt-e kábítószert, alkoholt, esetleg fenyegeti-e valamilyen környezeti ártalom. Ha ezek közül bármelyik fennáll, minden esetben genetikai tanácsadóba kell irányítania a kismamát. A genetikai tanácsadó felkeresése indokolt többszöri vetélés esetén is, illetve akkor is, ha a kismama elmúlt 35 éves, vagy ha a leendő szülők közeli rokoni kapcsolatban állnak egymással.

Ultrahang

Az ultrahangos vizsgálat veszélytelen, többször is sor kerül rá a terhesség folyamán. Az elv, hogy az ultrahang a test különböző keménységű rétegeiről másképen verődik vissza, így a visszaverődő hanghullámokat felfogva, azokat képernyőre vetítve láthatóvá válik a méhben fejlődő magzat.

A vizsgálat által meghatározható a magzat kora és méretei, kiszűrhetőek a látható rendellenességek, meghatározható a méhlepény helye és állapota, kimutatható az ikerterhesség, illetve az esetleges rendellenességek a kismama szervezetében, valamint pontosan rögzíthető a magzat és a méhlepény helye, magzatvízvizsgálat előtt.

Rubeola

A legtöbb ember immunis a rubeolával szemben, mert vagy be lett oltva korábban a betegség ellen, vagy már átesett rajta. Ártalmatlan gyermekbetegség, de a terhesség elő három hónapjában veszélyessé válhat. Mivel a terhesség időtartama alatt még védőoltás sem adható, tanácsos azt kérni azoknak, akik még nem estek át a fertőzésen.

Hepatitis B

A Hepatitis-B vizsgálatát minden terhes nőnél elvégzik, hiszen bárki lehet hordozó a saját tudta nélkül. A betegség hatására a magzat mája súlyosan károsodhat. FONTOS: A vizsgálat eredménye legyen a kismamánál a szüléskor, másképp megkezdik a baba gyógykezelését a Hepatitis-B ellen.

Szifilisz

Ez a szexuális úton terjedő betegség igen ritka napjainkban de ha a kismama szifiliszes és nem kezelik a terhesség alatt, súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatnál de a kicsi akár bele is halhat. A vérteszt néha fals pozitív eredményt adhat mert a szifiliszt okozó baktériumot nehéz megkülönböztetni egy másik nem szexuális úton terjedő betegségtől. Fertőzés esetén antibiotikumos kezelést kap a kismama.

AFP-vizsgálat

A terhesség 16. hetében végzik, az anyai vérből. Az AFP (alfafetoprotein) olyan, a magzat májában termelődő fehérje, melynek az anya vérében levő magas koncentrációja jelezheti bizonyos eltérések – velőcsőzáródási rendellenesség, nyitott gerinc – meglétét. Magas AFP-érték nemcsak e rendellenességek, de ikerterhesség, vetélés, vagy bizonyos anyai betegségek esetén is előfordulhat, ezért ilyen esetekben további vizsgálatok szükségesek. Alacsony AFP-szint más rendellenességek, pl. Down-kór meglétére utalhat.

Amniocentézis

Az amniocentézis vagy magzatvízcsapolás lényege, hogy állandó ultrahangos ellenőrzés mellett az anya hasfalán keresztül bevezetett vékony tű segítségével mintát vesznek a magzatvízből. Az amniocentézissel nyert magzatvízben található sejtek magzati eredetűek, tehát ebből biztosan megállapíthatók bizonyos kromoszóma-rendellenességek (pl. vérzékenység, anyagcserezavarok, enzimhiányok).

Az amniocentézist a terhesség 10. hete után, leggyakrabban a 16-18. héten végzik. A vizsgálat legnagyobb kockázata a spontán vetélés (0,5-l%), elvégzése mégis csak indokolt esetben tanácsos: ha az AFP-vizsgálat eredménye a normálistól eltérő értéket mutat, ha az anya elmúlt 35 éves, illetve ha már van kromoszóma-rendellenességgel (pl. Down-kór, cisztás fibrózis) vagy egyéb fogyatékkal született gyermek a családban. A vizsgálat eredménye kb. három hét alatt készül el.

Chorionbiopszia (CVS)

A chorionbiopszia a magzatburok bolyhaiból (chorionok) történő mintavételt jelent. A vizsgálatot a 9-11. hetekben lehet elvégezni, amely lehetőséget ad bizonyos magzati eltérések felismerésére. Az eljárást vagy az amniocentézishez hasonló módon végzik, a hasfalon át, vékony tű segítségével, vagy a hüvelyen és a méhnyakon keresztül bevezetett, vékony műanyag katéterrel. A chorionbiopszia kockázattal valamivel nagyobb, mint az amniocentézisé (1,5%). A vizsgálat eredményét attól függően, szükség van-e a levett sejtek tenyésztésére, 2 nappal vagy 2-3 héttel később lehet megtudni.

Trofoblasztbiopszia

A terhesség 9. hetében végezhető el a trofoblasztbiopszia, de ennél a vizsgálatnál a vetélés kockázata elég magas, 5% körüli, ezért csak genetikai elváltozások alapos gyanúja esetén kerül rá sor.

Toxoplazmózis

A toxoplazma fertőzést okozó parazita szaporodása csak macskákban zajlik, de hordozó lehet bármilyen melegvérű állat, akár az ember is. A toxoplazmózis egészséges embernél nem okoz tüneteket, azonban a fertőzést okozó parazita átjuthat a méhlepényen és megfertőzheti a magzatot. Minél korábban lép fel a terhesség során, annál súlyosabb következményei lehetnek, ezért fontos a mielőbbi szűrés, ideális esetben még a terhesség előtt.

Kardiotokográfiás (CTG) vizsgálat

Az ultrahangon alapuló műszer olyan érzékeny, hogy a 10-12 hetes embrió szívének lüktetését is érzékeli és a szívmozgásokkal egyidejűleg hangjeleket ad. Ez a hang fizikai úton létrejött zörej, nem a baba szívhangja felerősítve.

Mennyi ideig tart, hogy teherbe essek

Nehéz megmondani, pontosan mennyi idő kell, hogy egy nő teherbe essen, persze vannak általános statisztikák, amik fogózkodót nyújthatnak ehhez. De természetesen minden ember különböző, így nem szabad ezekből az általános statisztikákból automatikusan saját magunkra nézve következtetéseket levonni. Normálisan a termékeny pároknak 20-30% esélyük van a teherbeesésre minden ciklus alatt. Kb. a párok 84%-a egy éven [...]A gyermek fejlődése 1-5 éves korig

Minden gyermek más és más-más ütemben is fejlődnek, de azért van néhány jól azonosítható fejlődési lépcsőfok, amelyeken a gyermekek végighaladnak. Ha a saját gyermekednél némi eltérrést tapasztalsz az itt leírtakhoz képest, nem kell rögtön aggódnod. Figyeld figyelemmel a gyermek fejlődését és próbáld mindig a korának megfelelő játékokkal stimulálni.